کاربری جاری : مهمان خوش آمدید
 
خانه :: مقتل


ولادت حضرت علی اکبر علیه السلام

درباره : حضرت علی اکبر علیه السلام
منبع : مقاتل الطالبین، ص ۵۳و) الطبقات الکبری، ج ۵، ص ۱۶۳،( ( تاریخ طبری ، ج ۱۱ص ۵۲۰) ) نفس المهموم ص ۳۹۴

اکثر کتب معتبر تاریخی در خصوص زندگی حضرت علی اکبرعلیه‌السلام سکوت کرده و مطلبی ننوشته اند و فقط کسانی نظیر ابن سعد ) ( الطبقات الكبری ج ۵، ص ۱۶۳) طبری تاریخ طبری ج ۱۱ ص ۲۵۰ وشیخ عباس قمی (نفس المهموم ص ۳۹۴ ) بخشی ازکتب خود را به نقل زندگی نامه حضرت علی اکبر علیه‌السلام اختصاص داده اند که این کتب نیز به تاریخ ولادت حضرت علی اکبرعليه السّلام اشاره ای نکرده اند. شیخ مفید سن او را کوچکتر از امام سجاد علیه‌السلام می‌داند و ضمن خطاب کردن او با نام علی اصغر سن ایشان را ۱۹ سال ذکر می‌کند ( الارشاد، ص ۴۵۸) اما به نظر می‌رسد با توجه به حدیثی که ابن سعد از امام سجاد علیه‌السلام نقل می‌کند و حضرت علی اکبر را برادر بزرگتر خود معرفی می‌کند ( الطبقات الكبری ج ۵، ص ۲۱۱) و ابوالفرج هم سال ولادت او را در اواخر


خلافت عثمان ذکر کرده است (مقاتل الطالبین، ص ۵۳) صحیح تر آن باشد که ولادت آن حضرت قبل از سال ۳۵ هجری بدانیم  لذا از حداقل سن ایشان در کربلا ۲۵ سال بوده و از امام سجاد علیه‌السلام بزرگتر می‌باشند و شاید به همین دلیل مرحوم عبدالرزاق مقرم، سال ولادت حضرت علی اکبر عليه السّلام را ۳۳ هجری ذکر می‌کند. ( مقتل الامام الحسین ص ۲۵۶ ) که بر این اساس آن بزرگوار در روز عاشورا ۲۷ ساله بوده است.

درباره سال روزولادت ایشان هم فقط مرحوم مقرم دردو کتاب خود روز  ۱۱ شعبان سال ۳۳ هجری را ذکر کرده است ( مقتل الامام الحسین ص ۲۵۶ ) و علی اکبر ص ۱۲ و تمام کسانی که زاد روزی برای حضرت علی اکبر علیه‌السلام نقل کرده اند از این دو کتاب استفاده کرده اند. مرحوم مقرم نیز این تاریخ را از کتاب « انیس الشیعه » تألیف سیـد محمد عبدالحسین جعفری حائری، نقل می‌کند. وظاهراً مشخص نیست صاحب انیس الشیعه از چه منبعی نقل کرده اما آنچه مسلم است آن کتاب نیز کتاب مرجع  نیست و همانگونه که علامه آقا بزرگ تهرانی در بیان ویژگیهای کتاب انیس الشیعه می‌نویسد این کتاب را مؤلف در سال ۱۲۴۱ هجری نوشته  و برای این تاریخ هیچ استناد ی ذکر نکرده است (الذریعة الی تصانیف الشیعة، ج۲،ص ۴۵۸) بنابر این؛ درباره زاد روز ولادت حضرت علی اکبر علیه‌السلام در منابع تاریخی قرون اولیه تا قرن سیزدهم که به دست ما رسیده چیزی بیان نشده است. و در روز ولادت ایشان به نقل علامه مقرم اکتفا شده است.

در خصوص شان جایگاه و جلالت این بزرگوار به این اعتراف معاویه بسنده می کنیم که ابوالفرج اصفهانی از مغیره روایت می‌کند: روزی معاویه به اطرافیان و هم نشینان خود گفت: به نظر شما سزاوارترین و شایسته ترین فرد امت به امر خلافت كیست؟ اطرافیان گفتند: جز تو كسی را سزاوارتر به امر خلافت نمی‌شناسیم! معاویه گفت: این چنین نیست بلكه سزاوارترین فرد برای خلافت، علی بن الحسین علیه‌السلام است كه جدّش رسول خداصلى الله عليه وآله وسلم می‌باشد و در وی شجاعت و دلیری بنی هاشم، سخاوت بنی امیه و فخر و فخامت ثفیف تبلور یافته است. (مقاتل الطالبین، ص ۵۲)